Biografie

De liefde voor de natuur en landschappen kreeg ik reeds bij de scouts te pakken. Met de focus op kaart en kompas ben ik in de ban van mooie tochten. De verkenning ervan blijft avontuurlijk en verrassend..., verscheidenheid aan wandelbiotopen vinden blijft mij fascineren.

Vanaf mijn 21ste tot heden vertoefde ik bijna elk jaar in de Alpen, soms 30 tot 40 dagen in één wandelseizoen, als bergmonitor voor groepen van 10 tot 20 deelnemers. Hiervoor volgde ik een cursus Zwitserse streekexploratie en een specialiteit gletsjertechnieken. In het hooggebergte begeleidde ik huttentochten en in het middelgebergte stapvakanties. Vanop een berghutterras een zonsondergang (Alpenglühen) meemaken is adembenemend en onvergetelijk.

Ook de cursus bij het Centrum voor Natuur- en milieueducatie (CVN) was zeer leerrijk.

Als werknemer bij de Gentse Universiteit was ik 10 jaar lang wandelgids bij de Gentse universitaire wandelclub (GUSB).

Gedurende 30 jaar was ik voorzitter van Wandelclub Sterrestappers. Naast maandelijkse dagtochten werden in die periode 26 wandelweekends door onze club georganiseerd, in binnen en buitenland. Wandelclub Sterrestappers en fietsclub Sterretrappers zijn nog springlevend.

Sinds enkele jaren ben ik gediplomeerde Streekgids Vlaamse Ardennen. De gevolgde opleiding werd uitgewerkt door PCVO Gent in opdracht van Toerisme Vlaanderen. Mijn eindwerk omvat een studie over het Enaams erfgoed: het Bos t’Ename, de Sint-Laurentiuskerk en de Abdijsite.

Eind september 2012 zag wandelgids.be het levenslicht...

Het is mijn passie om mooie wandeltrajecten uit te stippelen, aangepast aan elke doelgroep, langs hoofdzakelijk trage wegen (kerkwegels, voetpaadjes). Ik neem jullie graag mee door prachtige landschappen, met onderweg nuttige streekinfo én oog voor gezelligheid.

Een arrangement met een lekker streekgerecht en/of streekbiertje is uiteraard mogelijk!

Voor het Zuiderhuis begeleid ik rondreizen in IJsland.

Martin Meirlaen

Gebeten door het virus. Martin en Koen Meirlaen
Lees het artikel dat in Op Weg verscheen met tal van tips voor prachtige wandeltrajecten.